Üniversiteye başladıktan sonra karşınıza çıkmaya başlayacak olan sınavlar oldukça çeşitlidir. Quiz, Vize, Final, Ara Sınav, Yılsonu Sınavı vs. Birçok isimle anılan bu sınavları sizler için bir araya getirdik.
Üniversiteye başladıktan sonra karşınıza çıkmaya başlayacak olan sınavlar oldukça çeşitlidir. Quiz, Vize, Final, Ara Sınav, Yılsonu Sınavı vs. Birçok isimle anılan bu sınavları sizler için bir araya getirdik.
Öncelikle yukarıdaki sınavların biri ya da birkaçı sizin bölümünüzde ya da üniversitenizde olmayabilir. Farklı bir isimle anılabilir ya da farklı uygulamalar şeklinde yapılabilir.
Ayrıca yukarıdaki sınavların Ortalamaya Etkisi her derse göre değişebilir. Bazı hocalar Dönem içi %50 + Dönem Sonu %50 derken bazısı Dönem İçi %20 + Dönem Sonu %80 diyebilir.
Yani sınavların ortalamaya etkisi değişkenlik göstermektedir.
Temel olarak lisede hocaların yaptığı Quiz ile aynı mantıkta ilerleyen bir sınavdır.
Bazı hocalar Finalden ve Vizeden 1 hafta önce Quiz yaparak öğrencileri hem sınava hazırlar hem de vermeleri gereken Dönem İçi Notları verirler.
Quiz illa yapılması gereken bir sınav değildir. Hocaya göre Quiz Notu yerine Sözlü Notu ya da Ödev Notu kendisine yer bulabilir.
Bazı hocalar bu notu Devam – Devamsızlık durumuna göre verebilirken bazıları sınıfta yapacağınız anlatımlar, derse katılımdaki aktiflik gibi konular üzerinden de not verebilir.
Dersin ilk gününde genelde hocalar yıl içi ve yıl sonu sınav sisteminin nasıl olacağını, hangi alanlarda nasıl puan verileceğini sizlere açıklarlar.
Dönemin genellikle ortasında yapılan, ortalamaya etkisi büyük olan sınavlara Vize ya da Ara Sınav adı verilir.
Vize Sınavından alınan notlar ile Dönem İçi notları bir araya getirilir ve hoca veya bölüm tarafından belirlenen not baremi üzerinden dönem sonuna etki eder.
Vize Sınavı aslında öğrencinin o ana kadar dersi ne kadar iyi dinlediği ve anladığını gösterir. Ayrıca Vize Sınavı sonrasında öğrencilerin o derse olan ilgileri de değişkenlik gösterir.
Vizeden SIFIR alan bir öğrencinin o derse devamı ve finale olan ilgisi genelde düşer ve o ders genellikle gelecek sene alınacaklar hanesine yazılır.
Final Sınavı işin bittiği, herkesin kartlarını ortaya açtığı bir sınavdır.
Ortalamaya etkisi en büyük olan sınavdır. Bu sebeple de çalışmanız gereken en önemli sınav olma özelliğini taşır.
Bazı üniversiteler Finalden 50 Alamazsan Kalırsın gibi sistemler uygulamakta. Buna dikkat etmek lazım.
Yani siz dönem içinde 100 üzerinden 100 Puan toplamış bile olsanız ve finalden 20 alsanız bile ortalamadan geçebilir durumda olsanız dahi 50’nin altındaki final notu sizi sınıfta bırakabilir.
Bu sebeple de üniversitenizde ve bölümünüzde uygulanan baraj uygulamalarına dikkat ederek Final Sınavına giriş yapmanızı öneririz.
Bazı üniversitelerde Bütünleme Sınavı yoktur. Yerine Yaz Okulu vardır.
Bütünleme sınavı aslında Final Sınavının bir anlamda rövanşı gibidir.
Final Sınavından aldığınız not sizin o dersi geçmenize yardımcı olamadıysa veya final sınavına hiç giremediyseniz Bütünleme Sınavı sizin için bir kurtarıcı rol oynayacaktır.
Bütünleme Sınavında alacağınız not Final Sınavı yerine geçecek ve ortalamanız ona göre yeniden hesaplanarak geçme notunuz belirlenecektir.
Okulu bitirme aşamasına geldiyseniz ve artık mezuniyet ile aranızda Tek Ders varsa bu durumda Tek Ders Sınavı sizin çıkış biletiniz olacaktır.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir konu var.
Bazı üniversiteler Tek Ders Sınavı için o dersi daha önceden almış olma şartı getirmektedir. Bu sebeple de Tek Ders Sınavına girecek olan bir öğrencinin o dersi hiç almamış olması sınava girmesine mani olabilir.
Tek Ders Sınavına ders bırakırken buna dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu sınav hali hazırda bazı üniversitelerde uygulanıyor, bazılarında uygulanmıyor.
Vize ya da Final sınavına giremediyseniz size yeniden verilen sınav hakkına Mazeret Sınavı adı veriliyor.
Ama dediğim gibi bazı üniversiteler şu aşamada Rapor Alınsa Dahi mazeret sınavı yapmayabiliyorlar.
Bu genellikle yazılı olarak değil de Sözlü olarak yapılan bir sınavdır.
Staj evraklarını komisyona sunduktan sonra 3 veya 4 kişilik bir komisyon karşısında size sorulan soruları cevaplamanız ve bu cevaplara göre stajınızın geçerli sayılması ile sonuçlanan bir evredir.
Eğer naylon staj yapmadıysanız ve yazdıklarınızı kafadan atmadıysanız bu sınavdan kalmanız pek olası değildir.
Tabi bazı bölümlerin öğrenciyi zorlamak amacıyla bu tarz komisyon sınavlarında kantarın topuzunu fazla kaçırdığı olabiliyor tabi.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki eğitim kurumlarında bir sınava giremediyseniz genellikle Rapor alarak o sınavın sizin için yeniden yapılmasını talep edebilirsiniz.
Ancak üniversitelerde bu sistem pek geçerli değildir.
Birçok üniversite Rapor alsanız dahi sınava girmediğiniz durumlarda size mazeret sınavı yapmaz.
Bazen hocalar kendi inisiyatifleri ile yapsalar da genellikle alınan Senato Kararları uygulanır.
Bu sebeple de üniversitenizin Rapora Karşı Tavrını öğrenmeniz ve bu sistem içerisinde kendinizi ayarlamanız gerekecektir.
Sonra telafisi olmayan bir sınava “Raporum Var, Sonra Girerim” diyerek gitmemeniz sizin bir dönem kaybetmenize sebep olabilir.
Bu sorunun cevabı aslında yok.
Çünkü her hocaya göre bu değişir.
Ancak örnek birkaç hesaplama yapalım dilerseniz.
Dönem İçi Puanlaması
Ortalama Hesaplama
Hesaplama yapılırken öncelikle dönem içi %100 üzerinden hesaplanır, sonrasında Final Sınavının ortalama etkisi üzerinden yeniden %100 üzerinden hesaplama yapılır.
Ancak bu hesaplamalar tamamen hocaya göre değişir. Misal yukarıdaki hesabı şu şekilde de yapabilirsiniz.
Bu hesaplama ile de aynı üstteki gibi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Bu sebeple de ilk hafta derse gidip hocanın nasıl bir hesaplama kullanacağı, hangi sınava ne kadar not vereceği gibi konulara dikkat etmeniz gerek.
Aksi durumda dönem içindeki sınavlarda sıkıntı yaşayabilir, ortalamaya etkisi yüksek olan bir sınavı ya da ödevi kaçırarak sıkıntı içerisine girebilirsiniz.
Üniversitelerde Uygulanan Sınav ve Ödev Sistemleri hakkında aklınıza takılan tüm soruları YORUM kısmından bizlere sorabilirsiniz.
vizeden düşük aldım finalde yüksek alırsam büte girmeme gerek kalmaz dimi
Finalden iyi puan alırsanız ve Finalin yılsonuna etkisi yüksek ise evet BÜT e girmeden mezun olursunuz
Merhaba ben 1.sinifa gitcem ve bizim universite online egitim yapcak. Sinavlar nasil olabilir acaba. Bilgilendirirmisiniz beni
Üniversitenizin yaptığı duyuruları takip ediniz.
Hangi üniversite, hangi bölüm
Merhaba. Finallerde sınıfın neredeyse tamamı kalmış. Bu durumda nasıl bir yol izlenmeli? Dilekçe ile hocanın iyi anlatamadığı kanıtlanır mı?
Eğer elinizde resmi bir kanıt yoksa işiniz zor. Üniversitede hocalar size iyi anlatmakla yükümlü değiller. Üniversitede siz o derse çalışmakla yükümlüsünüz. Yani hoca gelip sadece otursa ve finalde kalsanız dahi iyi anlatamadı cümlesine sığınamazsınız ne yazık ki.
adilmiş baya…
Aynen 😆
Merhaba ADYÜ de okul öncesi öğretmenliği okuyorum. Bu yıl yeni rektör ile beraber sınav sistemi de değişti ve iki vize +final şeklinde üç sinav sistemi getirildi. Herkes bundan şikayetçi ama nereye şikayet edilir bilmiyoruz. Nasıl değiştirilir sistem bilgi verir misiniz?
Bu konuda dilekçe toplayıp rektörlüğe başvuru yapın. Onun dışında çok bir seçenek yok.
Merhaba. Ben finale giremedim büt e girdim büt de 20 aldım yüzdesi 12 düştü ilk vize de 75 ti 30 düştü yüzdesi. Normalde toplanınca 42 düşmesi lazımdı. DD ile geçmem lazımdı Bi önceki dönem aynısı olmuştu vize de hesaplandı bütle.bu dönem sadece final notuna göre not vermişler ff düşmüş vize notuyla toplanmamış yani. Hocamı aradım sistemde yanlışlık vardır düzelir dedi. Günler geçti hala aynı yardımcı olur musunuz eğer yanlışlık varsa bileyim
Onla alakalı gidip Öğrenci İşleri ile görüşün. Vizenin hesaplanmaması gibi bir durum yok. Geçme notunuz kaç? ÇAP varsa ÇAP notu kaç? Bunlara da bakmanız lazım
Üniversite hocası vize ve final sınavı yapmadı ödev verdi ve verdiği ödeve göre not girişi yaptı bu yasal mı peki ? Vize ve final sınavı yapması zorunlu mudur ?
Bu noktada YÖK veya Üniversite Yönetmeliklerine bakmak lazım. Ama işin sonunda her derste FİNAL veya VİZE yok. Staj gibi, bitirme gibi derslerde misal. O sebeple de hoca o şekilde uygun gördü ise o şekilde olur.
Merhabalar. Ben kütahya dpu sigortacılık ve risk yönetimi 2011 girişliyim. bazı sebeplerden dolayı okulumu bitiremedim ve suan bir banka da çalışmaktayım. değil derslere sınavlara bile gitmem sıkıntı oluyor. İstanbul içinde aynı bölümü veren bir üniversite de kalan sınavlarımı verebilmem mümkün müdür. veya sizce ne yapmalıyım ?
Normal dönem için böyle birşey olmaz. Ama yaz dönemi için üniversiteniz onay veriyorsa alabilirsiniz. Üniversiteniz ile gidip görüşün. Ancak onlarla çözebilirsiniz.
Merhaba final ve bütünleme sınavına sınava giren öğrenci sayısı 18 kalan sayısı yani ff 18 kimse geçememiş sınıftan bı sınavın geçerliliği var mıdır?
Herkes kalabilir veya geçebilir. Eğer soruların sizin kalmanız için kazık sorulduğunu düşünüyorsanız Dekanlığa itiraz dilekçesi verebilirsiniz.
Okuduğum üniversitede DC, DD notları için: Öğrencinin dönem/yıl ağırlıklı not ortalaması 2.00 ve üzerinde ise başarılı, şartlı geçer değilse
başarısız, yazıyor.Bu duruma göre not dönemlik mi totalde mi hesaplanıyor tam anlayamadım.
Ders Geçme Yönetmeliğine bakın. Orda yazar. Ama genelde uygulanan Genel Not Ortalamasına bakılması yönünde. Bazı üniversitelerin Dönemlik olarak ayırdıklarını da duyuyoruz.
Merhaba.Ben DD gelen bir dersimin bütünleme sınavına girmedim ortalamam dersi sorumlu geçmeme yettiği için. Bütünleme sınavına girmediğim halde final notum geçerli olur mu?
Geçerli olur
Ben CC gectigim bir dersin büt kaydını yaptım lakin girmedim şimdi butte GR yazıyo ama sonuclandirmamislar sizce final geçerli olurmu
Bölüm veya Öğrenci İşleri ile görüşün. BÜT kaydınızı silsinler.
Ben erü de tarih bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Şu an ganom 1.25 4 tane But vardı. 3 ünden kâldim. Agirlikli ort. 3 olan son butten de cok cok iyi bekliyorum. O ders ganomu 2 yapar mı?
1.25’den tek bir ders ile 2.00 olmayı mı bekliyorsunuz.
Çok zor.
Ben eru tarih 1.sınıf öğrencisiyim. 10 dersimiz var.3 ü hesaplanmiyor. 7 dersimiz hesaba dahil oluyor. 4 dersten Bute kaldım. 3 bütten de kaldım. Son butün ders saati yani ağırlığı 3. Ondanda 85 aldım. Ganom 1.25 85 aldigim ders ganoyu kax yükseltir?
1.25’den tek bir ders ile 2.00 olmayı mı bekliyorsunuz.
Çok zor.
Ama katsayısı 3 osmanlicadan sonra gelen en yuksek katsayi 85-90 aldigimi farz edelim.kac yükseltir?
Onu hesaplamanız lazım. Normal şartlarda tek bir ders ile bir anda 0,75 puan yükselme zor. Ama hesaplamanızı yapın.
Toplam dersleri, AKTS değerlerini, Kredilerini bilmeden hesap yapılmaz.
Ama alan dersimiz olan katsayisi en yuksek olan Osmanlicadan sonra geliyor kat sayısı. 85-90 aldigimi varsayarsak katsayisi 3 .kac yukseltir ganoyu?
Onu hesaplamanız lazım. Normal şartlarda tek bir ders ile bir anda 0,75 puan yükselme zor. Ama hesaplamanızı yapın.
Ama alanımın en yuksek dersi olan osmanlicadan sonra gelen en yuksek ders. Katsayisi 3. 85-90 alsigimi varsayarsak kac etki eder ganoya?
Tam olarak ifade edemiyorum sanırım. Tek bir dersin katsayısı ile Ortalama Hesaplanmaz. Tüm derslerin katsayıları ve alınan puanlar ile hesaplama yapılabilir.
https://universite-not-ortalamasi.hesaplama.net/ sayfasından tüm dersleri girip hesaplayabilirsiniz.
Ben vize ye girmedim finale de girmeyip sadece büt e girsem tek bülten mi hesaplanır notum ya da finale girersem yüzde elli final yüzde elli büt mu olur yoksa buna vizem de 0 olarak dahil olur mu
Bütünleme ile Final aynı şeydir. Finalden 50 alırsanız, bütünlemeden 40 alırsanız Final Notunuz 40 olur.
Finalin ortalamaya etkisi %50 ise Bütünleme veya Finalden alacağınız not %50 olarak etki eder. Vize 0 olur.